- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 114 wyświetleń
Składniki:
- 220 g mąki pszennej razowej
- 60 g otrębów żytnich
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka (nie jogurtu)
- 3 duże jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Do naczynia przesiej mąkę pszenną razową i kakao, dodaj otręby, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
- Do drugiego naczynia wlej kefir, dodaj jajka, olej, cukier – wymieszaj i delikatnie roztrzep do połączenia.
- Połącz zawartość obu naczyń – wymieszaj widelcem.
- Czekoladę posiekaj i dodaj do masy. Ponownie wymieszaj.
- Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- Nakładaj do nich ciasto (do ok. 3/4 wysokości papilotki – muffinki będą rosły).
- Piecz w temperaturze 170ºC przez około 22 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjmij i przestudź na kratce.
Wskazówki:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mniam